Hoofdluizen

Wat te doen bij hoofdluis op de Plechelmusschool?

Iedereen kan luizen krijgen, dat is geen schande. Luizen zijn overlopers: ze lopen van de een naar de ander. Je merkt er niets van in het begin. Maar later wordt het anders. Dan krijg je jeuk en moet je vaak krabben. Daar gaan de luizen niet van weg. Je krijgt er zelfs steeds meer. Dat komt omdat luizen eitjes leggen. Die noemen we neten. Je moet dan zorgen dat je die luizen en neten kwijtraakt.  

Klik hier voor meer algemene informatie over hoofdluis en de behandeling ervan.

Na elke vakantie zijn er controles op hoofdluis en/of neten op de Plechelmusschool. Hieronder het overzicht van de betreffende vakanties.

Na de grote vakantie
Na de herfstvakantie
Na de kerstvakantie
Na de voorjaarsvakantie
Na de meivakantie

De controle wordt gedaan door ouders van kinderen uit de klas, ze checken of er hoofdluis en/of neten zijn. Als er luizen zijn gevonden in een groep wordt er in de betreffende groep een week later extra gecontroleerd. Mocht uw kind hoofdluis en/of neten hebben, controleer zelf dan ook elke dag!  

Bij tussentijdse melding van hoofdluis komt er een extra controle van de groep waar hoofdluis is geconstateerd.  

Als een kind luizen heeft, dan zijn er vast andere kinderen in de omgeving die ook luizen hebben. Zeg het dus zo vlug mogelijk op school. Zo blijven we met z’n allen de luizen de baas.  

Lukt het niet om van de luizen af te komen of zijn er problemen? Vraag dan advies aan de huisarts of neem contact op met de GGD.  

Als er dan luis is geconstateerd, worden:

Actie Door wie
Ouders gebeld Leerkracht/ verzoek om op te halen en te behandelen
Poster op de deur Leerkracht
Brief naar ouders van de desbetreffende groep(en) Administratief medewerker
Bij luizen na 1 week her controle Kriebelteam van de groep

Bij neten
G
aat wel de poster op de deur en worden ouders van het kind geïnformeerd door leerkracht maar hoeft niet meteen te worden opgehaald.

Verdere controles doen we niet om overbelasting van het kriebelteam te voorkomen, dit is een taak van de ouders thuis!

Kriebelteam
Elke klas heeft een vaste groep ouders die na elke vakantie komen controleren of hoofdluis/neten. Als je controleert in de klas, zorg dan voor een rustige houding zodat de klas er geen last van heeft.

Als je als lid van het kriebelteam niet kunt,  zorg dan zelf voor eventuele vervanging.

Hieronder een overzicht van de kriebelteams per klas.

Luizencontrole