Veilig vervoeren van kinderen

Veilig in de auto

Soms is het gemakkelijk te bepalen wat veilig is en wat niet. Voor het meenemen van kinderen in een auto is dat niet altijd duidelijk.

Een belangrijke basisregel is dat alle kinderen tot 1.35m in de auto gebruik maken van een autostoeltje of een zittingverhoging in combinatie met een gordel.

Regels van de Plechelmusschool:

• Bij incidenteel vervoer van andermans kinderen over een korte afstand is een kinderzitje niet verplicht.
  • Kinderen vanaf 1.35 meter en volwassenen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel voorin en achterin de auto.
  • De bestuurder van de auto let er op dat de kinderen de autogordels voor vertrek om doen en dat ze die tijdens het rijden niet afdoen.
  • De driepuntsgordel als heupgordel gebruiken mag niet. De driepuntsgordels zijn hier niet voor gemaakt en bieden dan onvoldoende veiligheid.
  • Als op de achterbank al twee stoelverhogers in gebruik zijn en er voor een derde geen ruimte is, dan hoeft het derde kind, mits ouder dan drie jaar (ook al is het kleiner dan 1.35 meter) op de achterbank niet in een kinderzitje.Het moet dan wel de autogordel om.
  • Voor vertrek controleert de verantwoordelijke leerkracht of het aantal leerlingen dat per auto wordt vervoerd aan de hierboven geldende regels voldoet.

Klik hier voor meer informatie over praktische oplossingen voor het vervoer van kinderen.